Hvad bør man have af udstyr til vin i hjemmet?

De fleste folk i Danmark kan godt lide at nyde en kold øl eller et velsmagende glas vin eller to i ny og næ. Nogle nyder helst deres vin eller øl i fællesskab med andre, mens andre endnu foretrækker at nyde en kold øl i deres eget gode selskab ovenpå en lang arbejdsdag.

Men hvis ikke man har det nødvendige udstyr og kan trække sin vin op eller lukke op for sin øl, så kommer man ikke langt med det. Langt de fleste folk har derfor en eller flere proptrækkere liggende parat i køkkenet og i sommerhuset. Det er dog ikke et uvant syn i denne verden af overflod, at flere og flere folk også har en række andet udstyr til øl og vin i form af eksempelvis en folieskærer, et vintermometer, en ekstra vinprop eller to samt en champagneåbner.

I denne artikel ser vi nærmere på det vigtigste udstyr til øl og vin, som man bør have liggende derhjemme. Derved kan du forhåbentligt blive inspireret til at finde nyt udstyr, så du kan få det mest mulige ud af din vin, eller du kan få nogle gode ideer til gaver, som du kan give til folk.

Det mest nødvendige udstyr er og bliver en proptrækker

En smuk tjenerproptrækkerMed mindre vinen kommer med skruelåg, så kan man ikke få den op uden en proptrækker. Her kan vi klart anbefale den såkaldte tjenerproptrækker, som kombinerer folieskærer, øloplukker og proptrækker i ét. Du kan se mange forskellige, flotte tjenerproptrækkere på hjemmesiden www.Oplukkere.dk.

Denne type proptrækker har den fordel, at den ikke kræver meget plads i forhold til de større vingeproptrækkere, som også kan fås på markedet. Samtidig er man dækket godt ind overfor langt de fleste typer af flaskeoplukning, og så kan en god tjenerproptrækker i øvrigt holde i årevis.

Nok det næstbedste valg til optrækning af propper er vingeproptrækkeren. Som nævnt kræver denne type proptrækker dog en del mere plads i køkkenskuffen og derudover kommer den ikke med folieskærer. Denne type optrækker er let genkendelig med sine arme, som hæver sig opad, efterhånden som man borer længere ned i korkproppen. Når armene står næsten lodret, er det bare at presse ned på dem med en rolig bevægelse, hvorved vinproppen trækkes op.

Andet brugbart udstyr til vin

Det kan ofte være en fordel at investere i en ekstra god vinprop til at have liggende, hvis man ikke bliver færdig med sin vin efter åbning og har brug for, at vinen holder sig frisk så længe som muligt. En vinprop blokerer for luftskiftet mellem vinen og rummet, så de gode smagsnuancer i din Chardonnay holder sig friske længst muligt. En vinprop er særligt god i situationer, hvor vinflaskens korkprop er gået i stykker under optrækning og derfor ikke kan anvendes.

En vinpumpe går et skridt videre end en almindelig vinprop. Med en vakuumpumpe til vin kan man fjerne luften fra flasken helt, så den ikke påvirker vinen. Hertil bruges nogle særlige vinpropper, som både forsegler vinproppen og som også tillader brugen af vinpumpen på samme tid. En vinpumpe er altid god som en gaveidé og er også god at have liggende i køkkenet, så den fine årgangsvin, som er for god til at man bør drikke den på een gang, kan holde sig frisk længst muligt. Derved kan man også byde vennerne på den fine vin, så de kan smage! Vinpumper kommer i forskellige mærker, men vi kan her især anbefale pumpen fra Zwilling, som er fremstillet i rustfrit stål, som et udmærket og sikkert valg.

Slutteligt kan det også være godt at have et vintermometer, så man kan måle temperaturen på sin vin. Dette kan være en fordel, hvis man vil være sikker på at man drikker sin vin ved den optimale temperatur, hvorved flest smagsnuancer fremstår. Man kan få snap-on termometre, som ruller sig omkring vinflasken, og man kan få vintermometre, som klikkes på flasken. Nogle gode termometre fremstilles af hollandske Vacu Vin. God fornøjelse med at nyde din vin!