Tendens: Derfor er lejeboliger moderne

En stor lejlighed med stuk og højt til loftet midt inde i byen, hvor der er mulighed for at være tæt på kunderne, de nye kollegaer og fremtidige samarbejdspartnere – hvordan lyder det? For mange virksomheder lyder det typisk som et perfekt sted til et produktivt arbejdsliv. Men for mange lyder det nok samtidig som en lidt dyre andels- eller ejerbolig, der kan være svær at få fingrene i. Især for nye virksomheder, der ud over husleje og andre udgifter skal betale af på andre lån i forbindelse med oprettelsen af den nye organisation.

Men det kan faktisk godt lade sig gøre at få et præsentabelt og inspirerende kontorlandskab i byen uden at være i stand til at betale en større andel af kontorets markedsværdi. Det kan man gøre ved at leje sig ind på et kontor i stedet for at købe det. Tendensen er da også klar, når det kommer til lejeboliger: de bliver mere og mere populære herhjemme i Danmark.

Det er tilladt at ændre sig

Ja, faktisk så populære, at liggetiden for nogle ejendomme, der udbyder lejeboliger eller kontorer i byerne, er faldet markant i løbet af den seneste årrække. En af grundene til dette kan være, at flere virksomheder ønsker sig en mere fleksibel løsning på deres boligsituation, så deres virksomhed har nemmere ved at rykke over i en anden ejendom, når der bliver behov for udvidelse eller for at gennemføre andre ændringer.

Populært sagt er det blevet moderne at ændre mening for de enkelte danske virksomheder – i stedet for at virke omskiftelig og målforvirret, så fremstår en virksomhed, der let kan flyttes, i dag mere fleksibel og omstillingsparat, end den ville have gjort før i tiden. På samme måde som det er blevet mere velset, at medarbejdere har flere stillinger i løbet af et arbejdsliv.

Ekstra attraktivt i større byer

Tendensen har især ramt de større danske byer som København, Aarhus og Odense– en af årsagerne til denne udvikling kan være, at priserne på ejerboliger og andelsboliger er steget eksplosivt i de store byer inden for de sidste par år. Men det er samtidig også attraktivt for virksomhederne at ligge i store byer, hvor der er rum til at netværke med nye virksomheder og få inspiration fra andre projekter i byen.

En tredje årsag kan være, at det er blevet mere tydeligt for lejerne af kontorbygninger, at lejeboliger ikke er lig med kedelige adresser i en grå karréer, men i lige så høj grad som købte kontorer kan være velholdte og signalere, at man er en driftig og dynamisk virksomhed. Og så er fremtidsudsigterne for lejeboliger ofte lettere at gennemskue, end hvornår det er muligt at få afsat et stort ejet kontor på et boligmarked, hvor det er umuligt at gennemskue det endelige afkast ved et eventuelt salg.