Hvorfor bør jeg købe et italiensk bordfodboldbord?

For borde til bordfodbold – ligesom med alle andre ting, som du køber – bør du være informeret om alle aspekter og karakteristika ved produktet, inden du foretager din investering. Ingen ønsker forståeligt nok at købe et bordfodboldbord og så senere fortryde købet. Det gælder også for borde til bordfodbold, som kommer i en bred vifte af forskellige designs og prisklasser.

Bordfodbold er da også gået hen og blevet til en virkelig global sport, som i dag udøves på alle kontinenter – på nær måske lige Antarktis! Derfor er det heller ikke overraskende, at bordene kommer i mange forskellige designs. Faktisk så har bordene lige siden de først blev udviklet været emne for en del kontrovers i forhold til hvem det var, der først udviklede bordet. Således siges det, at både franskmanden Rosengart, spanieren de Finisterre og englænderen Thornton skal have opfundet bordfodboldbordet.

I dag skelner man således mellem fem overordnede designs af bordfodbold og beskriver hver designstil efter det land, hvor bordtypen skal have sin oprindelse. Man skelner mellem borde af fransk, italiensk, amerikansk, tysk, tjekkisk og spansk designs. Hver af disse designstile har deres egne egenskaber og særtræk. De italienske bordfodboldborde er nogle af de mest populære i Danmark, så derfor kigger vi i denne artikel nærmere på disse borde.

Designet af de italienske borde til bordfodbold

Et bord til bordfodbold fra Roberto SportsTypisk har italienske bordfodboldborde en glasplade med røde og blå spillere. I stedet for en korkbold til at spille med bolden fremstillet af hård plastik. Idet glaspladen yder meget lidt friktion mod plastikbolden foråsager dette en uforudsigelighed i spillet, da bolden snarere end at rulle over banen istedet for nærmere glider henover banen.

Italienske bordfodboldborde kommer med blot én spiller på målmandsstangen i modsætning til eksempelvis amerikanske borde, som har hele tre spillerfigurer på målmandsstangen. Stængerne er traditionelt gennemgående stænger, som går ud gennem et hul på den anden side af spillekabinettet. I nyere modeller kommer bordene dog med teleskopstænger, som generelt betragtes som mere sikre, fordi de ikke stikker gennem den modsatte side af bordet og derfor ikke er i fare for at ramme nogen uforvarende.

De to mest berømte producenter af italienske spilleborde er Roberto Sport og Garlando. Begge fabrikanter har til huse i det nordlige Italien og har produceret bordfodboldborde siden slutningen af 1940’erne. Når man ser italienske spileborde i Danmark, er der således en stor sandsynlighed for, at disse borde er fremstillet af af disse to firmaer.

Spillestilen på de italienske bordfodboldborde

At spille italiensk bordfodbold kræver hurtige reaktionsevner og hurtige hænder. Det er generelt højere tempi end på de andre typer af borde. Den svære uforudsigelighed, som den glatte spilleoverflade af glas medfører, kræver hurtige korrigeringer af spillerfigurernes placeringer. Endvidere kræver spillestilen, at man som spiller hurtigt kan tilpasse sig nye situationer i stedet for at forlade sig på en egentlig planlagt strategi. I det væsentligste er det et hastighedsspil, som virkelig kræver gode reflekser og god hånd-til-øje koordinering. Man kan derved beskrive spillet som værende et spil, som kræver, at man er på reflekser hele tiden.

Italiensk fodbold har også specielle regler for at imødekomme den hurtige og reaktive spillestil. Nogle af disse regler er som følger. Eksempelvis gælder kun én boldberøring pr. stang, før bolden skal sendes videre. Ingen boldspilninger er tilladte på den samme stang. Dette betyder, at du ifølge de officielle regler ikke må lave skub- eller trækskud (push og pull shots), hvis du spiller på et italiensk bord.

Hvis man er interesseret i et italiensk bordfodboldbord fra en af de nævnte italienske producenter, er der mange forskellige borde at vælge i mellem. Nogle borde er også designet til udendørsbrug eller til brug i barer og på andre offentlige steder og kommer med møntindkast og lukket system med glasplade og boldlås. Hvis man er interesseret i et godt bord fra Garlando eller Roberto Sports til hjemmebrug, så ligger bordene typisk i et prisniveau på ca. 4000 kr og opefter. God fornøjelse!