Skal det være et firkantet eller rundt spisebord?

Her ser vi på forskellene mellem et firkantet og et rundt spisebord. – For det vigtigste møbel i din spisestue er sandsynligvis spisebordet. Under familiens måltider og sammenkomster er spisebordet i høj grad med til at bestemme stemningen.

Et kvadratisk bord eller et rundt spisebord er to af de mest almindelige valg, der ofte opfylder de fleste boligejeres behov. Begge disse bordtyper kommer i metal- og trædesign og er tilgængelige i forskellige størrelser, så der altid er et bord til den store eller lille spisestue. Når du vælger mellem et firkantet eller et rundt spisebord, bør du sørge for at overveje, hvordan du bedst kan udnytte pladsen i din spisestue og stadig opretholde en følelse af nærhed og intimitet under middagen og samtalerne omkring bordet. Du kan altid få et godt overblik over den runde type spisebord på en hjemmeside som Rundtspisebord.dk.

Fordelene ved både firkantede og runde spiseborde

Et flot rundt spisebordFirkantede og kvadratiske spiseborde kan være de ideelle valg til mange spisestuer. De hjælper med at bibeholde balancen i rummenes indretning. De fleste firkantede spiseborde har plads til mellem fire til otte gæster. Bordene er således ikke så store, at de kommer til at dominere en spisestue, eller så små, at de kan virke malplaceret i rummet. Du kan med fordel vælge et firkantet bord, når du normalt blot har fire personer, der spiser ved bordet. Hver enkelt person sidder lige langt fra de andre omkring det kvadratiske bord, så det har tendens til at gøre samtalen behagelig og nem. Når du har brug for mere bordplads til store sammenkomster, kan du altid sætte to firkantede borde sammen for at skabe et rektangulært bord.

Selvom kvadratiske og rektangulære spiseborde ofte ses i de danske hjem, så bliver runde spisborde mere og mere populære. Indenfor klassisk feng shui siges ovale og runde spiseborde at skabe større samhørighed i spisestuen. Samtidig skal spiseborde med lyse farver være det bedste og mest harmoniske valg.

Brugen af ​​runde spiseborde går helt tilbage til før legenden om kong Arthur og hans riddere om det Runde Bord. Bordets form blev valgt for at symbolisere, at alle rundt om bordet var lige. I det moderne hjem, som er indrettet med et rundt spisebord, kan alle bidrage til samtalen og have øjenkontakt med hinanden. Med dette særtræk kan selv familiens yngste medlem deltage aktivt i familiesamtalerne ved middagsbordet.

Et rundt spisebord er også bedst egnet til mindre køkkener og små spisestuer. På grund af bordenes afrundede form skabes en stemning i spisestuen, der er varm, venlig og indbydende. Der er heller ikke spidse hjørner, som man kan gå ind i og få blå mærker af. Derfor er den runde bordtype et ideelt valg for familier med små børn, som kan lide at lege vildt. Et rundt spisebord fungerer også bedst til at spille brætspil og kort på, fordi bordets runde form skaber et fælles center, der er let at nå for alle. Du kan med fordel vælge et rundt spisebord, der kommer med mulighed for indsætning af ekstra bordplader, så du kan udvide bordet til et større bord med oval form, hvis du får mange gæster på besøg ved særlige lejligheder.

Ulemperne ved at have et rundt spisebord

Både firkantede og runde spiseborde kommer med deres egne ulemper. Sørg derfor for at afveje fordele og ulemper ved hver type bord, før du køber et. En ulempe som både kvadratiske og rektangulære borde kan have, er, at det kan føles trangt at sidde omkring bordene, hvis der er mange gæster omkring bordet. På det runde bord er man mindre tilbøjelig til at opleve dette problem, fordi bordets buede kanter skaber en naturlig afstand mellem folk. Endvidere har traditionelle firkantede borde også bordben i siderne, som let kan være i vejen – og hvem har egentlig lyst til at sidde ved et at bordets hjørner?

Ulemperne ved et rundt spisebord til gengæld kan være, at bordet lettere kan tippe over og vælte, hvis bordet understøttes af en enkelt centerpiedestal eller ét bordben under midten af bordet. Før du køber dit bord, er det bedst at teste bordet ved at læne sig let mod dets kant og presse lidt på bordpladen for at se, hvor stærkt og stabilt, bordet er. Det bedste valg er typisk et rundt spisebord, der har en bred piedestal, der understøtter vægten ordentligt, eller et rundt bord, som har flere bordben, så det står stabil. God fornøjelse!